История на дамското бельо през различните епохи

История на дамското бельо през различните епохи
Автор admin 04/06/2015 Общи,

Неотдавна, по време на търг в Единбург, чифт обемисти кюлоти на кралица Виктория са били продадени на търг за 9375 паунда (14 500 американски доларa.) Каква сума само? Кюлотите, които стигат до коляното, са направени от голяяямо количество кремав копринен плат и са бродирани с инициалите на кралицата, VR, от Виктория Реджина. Купувачът е останал в анонимност, но явно притежаването на кралското бельо значи много за него, за да плати такава крупна сума. (Може би тайната за бельото на кралица Виктория е причина за съществуването на Victoria’s secret). Силният интерес към бельото е безспорен и очевидно дори, и големите бикини, носени от Кралица са достатъчно съблазнителна хапка.

Бикините като изобретение

Бикините, каквито ги познаваме днес, са сравнително скорошно изобретение. Бельото от недалечното минало било далеч по-практично и функционално и са се търсили основно по-издръжливи артикули за продължителна употреба. Минало е много време, преди избора на бельо да стане важен не само заради удобството, а и за красив и секси външен вид.

Около 1800 г., по време на строго моралната и консервативна Викторианска епоха, по ирония на съдбата жените носели кюлоти с два отделни крака - които след това били вързвани заедно на кръста, оставяйки интимната зона, открита и изложена. Мисленето по онова време е било такова, че откритите интимни части са хигиенични и здравословни за жената и допринасят за свежест и проветривост на неприкосновената зона. Промените при вида на бельото били рядкост по онова време.

На времето жените се нуждаели само от, да го наречем... интимно облекло, което има за цел да прикрива интимните им части и да абсорбира съществуващи телесни секрети. Катрин де Медичи е спрягана за създателката на първите бикини, като причината за направата им е била нейната нужда от носене на долно бельо, докато яздила коня си на дамско седло. В момент, в който и се налага да прехвърли крака си около врата на коня, Катрин осъзнава, че излага на показ интимните си части. Тогава се ражда идеята за наличието на елементарно бельо, което да прикрива женските интимности. 

Голяма част от заслугата за зашиването на тогавашните бикини в зоната на интимнити части и за създаването на напълно затворено дамско бельо дължим на Парижките Кан Кан танцьори. Те били и иноваторите в промяната на дължината на тогавашните бикини – дошъл края на дългото до коляното дамско бельо и началото на прибраните по бедрото бикини. Кан Кан танцьорките можели да се фукат с изобретението си, изпълнявайки хореографиите си, в основа, на които е вдигането и изпъване на крака на височина.

По време на индустриалната епоха, към края на 18-ти век, изобретяването на предачната машина и памука са допринесли за широко достъпността на памучните тъкани. С течение на времето, се създали фабрики, които започнали да произвеждат бельо и за първи път дамите са можели да си купят бикини от магазина, вместо да ги шият у дома.

През втората половина на 19 век, много дългите бикини (тип кюлоти като на кралица Виктория) са били на мода и са били наричани със сладкото наименование “панталетки” (pantalettes). Тези панталетки били носени като тънка дреха, достигаща под колената на жената, над която се е обличала основната одежда. Другата част от бельото била още по-тънка и се е обличала под задължителния корсет. С течение на времето дължината на полата започнала да се скъсява и това наложило промяна в дължината на панталетките – ставали все по-къси. Тази странна за нас дреха, вършила добра работа за жените във времето, когато излагането на дори и малка част от крака на показ, било считано за неприлично (Кан Кан танцьорките единствено били помилвани от наказание за извършване на показното деяние).

Началото на 1900-те години

От началото на 1900-те години, жените започват да са все по-активни и сремежа за атлетични тела се превръща в мания. Панталетките еволюирали в по-къса версия на бельо, станало известно като широки дамски спортни панталонки, които били много популярни за активни упражнения, като тенис, гимнастика и други спортове. Тогавашните дамски гащета били дълги, висяли като шалвари и се закопчавали с верижки точно под коляното.

1920-та

През 1920-те години, появата на Flapper течението при девойките – танците, късите поли, перата, воалетките и дързостта у жените, наложила създаването на нова, по-мъжествен мода за жени. Дължините на полите се скъсили драстично, което наложило и скъсяване и на дължината на бельото. По това време, чорапите и жартиери станали популярни за първи път, освен функционалността и удобството, красивата визия на дамското бельо вече била също от значение. Девойките обличали бельо, наподобяващо сегашните пликчета, познато като „скочи вътре“ (ака. “Step-in”). Социалният климат на епохата, танците, коренно променения външен вид на жените и стремежът им към подчертаване на сексуалността, новите модели бельо бече били много по-дръзки и секси, настъпила „lingerie“ ерата.

1950-те години

Преди 1950-те, пликчетата били основно изработени от обикновена бяла тъкан и дебел ластик, с широчината на колан. С течение на времето, през 1960-те години, желанието на жените наложило изработването на по-финно и удобно бельо, което в същото време да бъде удобно и секси. Принтовете и пъстрите платове се появили и жените най-накрая са имали възможност да напълнят гардеробите си с разнообразно и цветно бельо. В този момент модата при бельото „родила“ добре познатите ни бикини и боксерки.

Lingerie мания

Lingerie манията достига връхната си точка през 1970-те и 1980-те години. Може би заради лудостта по аеробиката, за която допринася тогава Джейн Фонда, но жените вече имали нужда от по-секси бикини, които обгръщали извивките на атлетичните им тела. Дошло времето и популярността на по-изрязаните бикини, които станали любими на жените, заради визуалното издължаване на краката. Комфортът и функционалността на бельото се изгубили някъде по пътя към желанието за моден и секси външен вид, както и стремежът към еротика. Секси бикините вече са масово популярни, а "бабешките гащи" са забравени бързо и изхвърлени от гардеробите на дамите.

Края на 90-те

Някъде в края на 90-те години, бразилските прашки тип лента, които до този момент се срещат основно в Южна Америка, сред екзотичните танцьорки, заемат своето място сред модните трендове при бельото и стават масово популярни. Жените обожават този вид бикини, основно заради факта, че линията им не се описва и не е видима от горната дреха. Прашките придват и много секси излъчване на всяка жена, а както вече споменахме, еротичното желание на жените през годините води до постоянна промяна в тенденциите при дамското бельо. Днес, прашката е един от най-често продавания вид бикини.