Темата “Табу”

Темата “Табу”
Автор admin 19/10/2014 Общи,

Някога в далечно минало табу е била всяка тема, различаваща се от вижданията на представителите на духовенството. Простолюдието разбира се доста стриктно следвало правилата на вярата, като свързвало кривването от правия път с вечни времена на ад.

С годините табутата преминавали през различни процеси и теми, като в различните култури се гледало по различен начин. Докато индийците тачели кама-сутра и телесните наслади, европейците наказвали и осъждали дори и най-дребното физическо блаженство. Доста време здравословните проблеми биват пазени в тайна – дали заради вина или срам, темата е табу за много хора днес, които доста често скриват имената си в интернет пространството и търсят съвети от потърпевши със същите проблеми.

До скоро тема табу беше бедността – до преди няколко години, преди да настъпи т.нар. финансова криза, се очакваше всеки да има пари, а когато се случваше да няма, трябваше да се намерят хиляди други причини за да отхвърлиш предложение, но не и да признаеш, че си финансово неспособен. Днес обаче рамките на това табу паднаха – когато не желаеш да отидеш някъде, да купиш нещо или да направиш каквото и да било, директно и спокойно заявяваш, че нямаш пари, независимо дали това е истина или не. Психологическите рамки на тази тема-табу паднаха толкова бързо и рязко, че не може да не ни наведе на мисълта, какво реално представлява табуто?

Още в ранна детска възраст тези, които ни възпитават, насаждат в мислите ни кое е правилно и кое – не. Табутата разбира се фигурират в тези виждания за света, които не сме си създали самостоятелно. Ако за родителя секса е табу, то нормално е неговото дете да има доста неясна представа по темата достатъчно дълго време, за да успее дори да свърши някоя глупост. Въпросът е защо точно тази тема не разбива границите, както горепосочения пример с парите?

Както споменах от древността различните култури приемат секса по различен начин. Основната идея на всички обаче е, че това упражнение е желателно да се практикува само с един партньор, с когото реално да се слеете и да споделяте всичко. От една страна този възглед за секса е доста здравословен, ако мога да се изразя така. Спестяват се доста главоболия и болки в други области, да не говорим за липсата на изневяра и спестяването на всички неприятни моменти за които можете да си представите, че води тя. Но как да бъдеш моногамен в днешния ден, когато желанието да откриваш и надеждата за по-добър партньор са неизменно в съзнанието ни?

Наскоро стигнах сама до отговора на този въпрос. След сравнително дълго търсене, установих, че ми е писнало. Да търсиш едни и същи неща у различни хора беше толкова безсмислено, при условие, че ги носиш вътре в себе си. Не става въпрос за промяната на нечия друга личност, а просто за откриването на други неща, малки неща, които като една нова кама-сутра да ти позволят да приемеш факта, че си само с един човек, сега и завинаги, но можеш да бъдеш в различни пози с него – имайки предвид не само сексуалния аспект на нещата. ;)

Промяната е водещия фактор за осъзнаване на заобикалящия ни свят. Може би ако разбиете насадените ви теми на табу ще разберете хората, които са ги изградили. А не е ли дори забавно да разбивате тези стени на забрана, просто за да разберете какво се крие отвъд тях?